family & life·sewing & DIY

Fenne smeert ‘m.

(English version below)

Al sinds 1 september schreeuw ik van de daken dat Fenne er eigenlijk al lang klaar voor is en dat ik blij zal zijn dat ze – eindelijk – naar school mag gaan. Maar school, daar gaat het nu niet over, eerst moet er afscheid worden genomen. En plots lijkt die laatste week in de crèche er zo snel te zijn! Tegen mijn eigen verwachtingen in zal dat afscheid mezelf heel zwaar vallen. Want hoe bedank je een geweldig team dat een dikke twee jaar met zoveel liefde voor je kind gezorgd heeft? En ook al is het geen definitief afscheid – vanaf januari zal ook Suzie door hen worden opgevangen – ik ben er zeker van dat er traantjes gaan vloeien. Dames van ‘Kleine Ik’, DANK JE WEL voor al jullie inzit, goeie zorgen, liefde, vriendschap, … Wat jullie dagelijks presteren is onbetaalbaar! En Fenne zal jullie ongetwijfeld enorm hard missen.

Naar goeie gewoonte zorgde ik ook voor een afscheidscadeau’tje voor de kindjes.
Een vriendin had wat te veel kweeperen aan haar boom hangen en daar kon ik wel mee aan de slag! Een recept voor kweeperengelei vond ik op de website van madam confituur, glazen potkes bestelde ik hier. Het recept werd naar gevoel een minibeetje aangepast en deel ik hier graag met jullie. Labeltjes kocht ik in de Action, ‘Fenne smeert ‘m naar school met kweeperengelei’-label werd gekleefd en stofoverschotjes werden met een kartelschaar bijgeknipt en over het dekseltje gehangen. Missie geslaagd!

En nu het recept…

kweeperen
KWEEPERENGELEI

  • 1,5 kg kweeperen (dat zijn er dus maar 3 hé!)
  • 1,5 kg geleisuiker
  • 1 citroen

Ter voorbereiding: zorg dat u potkes een beetje proper zijn, ik heb ze in de afwasmachine gezet en op hoge temperatuur laten spoelen.

  1. Verwijder de haartjes van de kweeperen met een droge doek en spoel met water.
  2. Snijd in stukken zonder de pitjes te beschadigen of te verwijderen (die worden later wel gefilterd), doe alles in een grooooote pot en vul met water tot de kweeperen net onder staan.kweeperen
  3. Pers het sap van de citroen en voeg toe aan de pot.
  4. Laat 1,5u koken tot de peren mals zijn en bijna uiteen vallen. Langer kan waarschijnlijk geen kwaad.
  5. Neem een zeef met handdoek in en giet er al eens kokend water door.
  6. Giet nu de kweeperen af en vang het vocht op (dat heeft nu zo’n schoon oranje/rood kleurtje)
  7. Meng 1 liter sap met 1 kg geleisuiker en laat 4 minuten (volgens de verpakking) goed doorkoken. Let op: vanaf dit stadium wordt het een vettig kleefboeltje!
  8. Je zal merken dat er misschien wit schuim op het oppervlak lig. Schep dat er efkes af, want het ziet er een beetje raar uit in de potkes. (En ik spreek uit ervaring deze keer!)
  9. Vul de potkes, schroef dicht en laat ze ondersteboven afkoelen.kweeperengelei
  10. Geen paniek: het opstijven van de gelei duurt een tijdje!

Smakelijk!

This week is the last one for my oldest to go to daycare. And although I am already saying for week that I am so looking forward to the day she can start at school, the goodbye will be very hard for me. Because how will I ever be able to thank the people that have been taking care for my daughter for the past two years? And even it is not a definite goodbye – the youngest will go there starting from January – I think tears will flow. So to this great team: THANK YOU for all the love, the great cares, the friendship, … I’m sure Fenne is going to miss each of you!

According to tradition, I also made a goodbye gift for the children.
A friend had some spare quinces for which I had a good destination. I found a recipe for jam on her website and bought some glass jars. I made some labels with the inscription ‘Fenne is off to school’ (I used to Dutch word smeren which means to smear, but also to take off) and put some left over scraps.

And now the recipe…

QUINCES JAM

  • 1,5 kg quinces
  • 1,5 kg jam sugar (including pectin)
  • 1 lemon

Make sure the jars are clean. I’ve dishwashed it on high temperature.

  1. Remove the hair with a dry cloth and wash the quinces.
  2. Cut in small pieces including the seeds, put in a huge cooking pot and fill with water just above the quinces and add the juice of the lemon.
  3. Cook for 1,5h untill they are completely soft, cooking longer probably doesn’t hurt.
  4. Take a sieve with a towel and already poor boiling water through.
  5. Sieve the quinces and keep the flow through.
  6. Boil 1 l of juice with 1 kg sugar according to the label description (for me 4 minutes).
    Attention: from now on it gets one sticky mess!
  7. Remove the white foam on top.
  8. Fill the jars, close and cool upside down.
  9. And don’t panic: it takes some time to jell.

Bon appetit!

Advertenties

2 gedachten over “Fenne smeert ‘m.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s