family & life·Geen categorie

De piep.

(Scroll down for English)

Deze week stak er een briefje in de boekentas: Niet vergeten… morgen buitenspeeldag op school.
Flashback naar de nationale buitenspeeldag vorige maand.
Die viel toen samen met de ‘Dag van De Tuut’. De Tuut van Tegenwoordig probeert oorsuizen en gehoorschade extra onder de aandacht te brengen. En – jammer genoeg – weet ik maar al te goed dat er op dat vlak nog veel werk aan de winkel is.

Thuis wordt er gesproken over de piep.
Na een niesbui enkele jaren geleden hoorde wederhelft een piep. Naïef denkende dat het wel zou overgaan, beseften we toen nog niet dat het ons leven serieus op z’n kop zou zetten.

Tinnitus: Wat?

Eerst efkes terugspoelen naar het begin. We spreken over tinnitus of oorsuizen, een geluid – een tuut, gepiep, gebrom, geruis of gefluit – dat er eigenlijk niet is, maar wel gehoord wordt. Soms tijdelijk, maar voor velen helaas iets dat nooit meer verdwijnt.

Oorzaak & gevolg.

Oorsuizen ontstaat ten gevolge van verschillende dingen, maar erg vaak ligt gehoorschade aan de basis ervan. Door een te lange en/of hevige blootstelling aan hoge decibels worden haarcellen in de oren beschadigd. Een beschadiging die onomkeerbaar is. Als gevolg gaan de hersenen tevergeefs op zoek naar signalen die ze vroeger wel ontvingen en zullen dat gebrek compenseren door een overactiviteit te creëren. De signalen die zij op hun beurt terugsturen naar de oren worden dan als oorsuizen waargenomen.

En behandelingen?

Tot op de dag van vandaag zijn er geen medicijnen beschikbaar. Behandeling bestaat voornamelijk uit het leren omgaan met het probleem. Hier vind je meer info over de bestaande therapieën.

Onze ervaring…

We kunnen er al eens een grapje over maken, maar de gevolgen zijn allesbehalve om mee te lachen. Hier werd de piep de afgelopen jaren heviger en heviger. Het leidde tot vreselijke hoofdpijn en slaaptekort – gemiddelden van 3 à 4 uur slaap per nacht werden de standaard – wat vervolgens leidde tot extreme vermoeidheid, diverse lichamelijke klachten, woede & machteloosheid en soms lage verdraagzaamheid (door vermoeidheid, weet je wel…). Bij momenten geen ideale cocktail voor een jong gezin.

En hoewel het soms voor mij ook moeilijk is om begrip te tonen als het even moeilijk gaat, heb ik eindeloos respect voor m’n man. Ik heb zo ontzettend veel bewondering voor de manier waarop hij met dit probleem omgaat.

Het doet me dan ook pijn dat ik nog te vaak zie dat volwassenen en zeker kinderen onbeschermd rondlopen op festiviteiten. Tijdens trouwfeesten, carnavalsoptochten, zomerfestivals of concerten zou het een evidentie moeten zijn dat oordoppen worden gedragen.
Bij deze dan ook een luide kreet om aandacht te schenken aan je oren en aangepaste bescherming te kopen voor jezelf & je kinderen! Je kan hen gerust uitleggen waarom het belangrijk is om die gekke dingen op hun hoofd te zetten.


Last month a Belgian organization organized the ‘Day of the beep’. This day was all about tinnitus. Tinnitus is the hearing of a sound that is not really there. Most commonly it is caused by the damage of the sensory hair cells in our ears. When being exposed too long or too harsh to loud noises, these hair cells get irreversibly damaged. The brains try to compensate for the signal that is not longer received which results in the hearing of a sound ranging from beeping to whistling or hissing.

Unfortunately my partner suffers from this already for a couple of years. It started after sneezing very hard and without realizing at that moment, it was the start of a life change. During the past years his beep got louder and louder leading to severe head aches and insomnia – 3 to 4 hours of sleep each night become the standard. The insomnia caused extreme fatigue, diverse physical problems, anger & frustrations and sometimes low tolerance. Everything taken together is was a difficult combination to start a young family.

And although it had been difficult by times to show understanding, I have an endless respect for my husband. I admire the way in which he deals with the difficulty.

It breaks my heart when I still see people – and especially their children – not being protective for their ears. Wearing ear plugs should become an evidence that comes with parties and other festivities.
With this writing I call out to please take care of your – and your kids – ears!

5 gedachten over “De piep.

  1. Mijn wederhelft heeft ook “nen tuut”, hij weet nog precies van welk optreden hij hem mee naar huis heeft gebracht, waarna hij nooit meer is weggaan. (Slayer in de AB, ik weet al niet meer welk jaar)
    Ik daarentegen was “de seut” die ver voor mijnen tijd al met oordopjes naar festivals en optredens ging. We spreken over ruim 15 jaar geleden, toen was dat nog helemaal niet zo ingeburgerd als nu. Gelukkig heb ik daarin een zeer grote evolutie gezien, nu is het al eerder doorsnee om met gele dopjes in je oren rond te lopen.
    Mijn kinderen hebben ook een koptelefoon in huis voor als we eens ergens naartoe zouden gaan met teveel decibels, want zoals je het beschrijft is het een grote last!

    Like

    1. Er is inderdaad al een grote evolutie geweest, maar als je weet dat ongeveer 7 op 10 van de jongeren al enige vorm van oorsuizen opmerkt en dat wij bij de afgelopen carnavalstoet bijvoorbeeld een uitzondering waren waarvan de kids doppen op hebben, moet ik vaststellen dat er toch nog veel onwetendheid is. En da’s jammer. Ondanks de grote evolutie mag er meer aandacht voor zijn vind ik 😊

      Like

  2. Het is iets waar ik zelf ook veel schrik van heb. Mijn papa heeft het voortdurend, als gevolg van werken in een lawaaierige omgeving (ja, in zoveel jaren terug waren ze daar zo niet mee bezig, met die hoorbescherming op het werk)
    Zelf ben ik al heel erg alert op geluid en overprikkelen soms idiote kleine achtergrondgeluiden me al zodanig dat ik gek lijk te worden, tot ik weet vanwaar het komt. Ik mag er niet aan denken wat het geeft als het van ‘nergens’ komt.

    Like

    1. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook nooit aandacht heb gehad voor lawaai tot toen. En nu ben ik er zelf ook heel erg gevoelig voor. Ik zou zelf helemaal gek worden moest ik tinnitus hebben…

      Like

  3. Mijn wederhelft heeft ook tinnitus, maar dat is dus echt niet altijd het gevolg van lawaai. In zijn geval een “cadeautje” van zijn hardhandige vader. Voor hem is het iets wat hij al heeft sinds zijn kindertijd. Ik kan me niet voorstellen hoe erg het is. Ik kan me echt niet voorstellen wat het inhoudt, maar ik zou gek worden denk ik.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.